Класната стая от каменната плочка до таблета – технология на образованието!

Образователната система е подложена на непрекъснат прогрес и е една от най-важните сфери за развитие на човечеството.  Днес образованието се сблъсква с редица сериозни предизвикателства. Именно заради това дигитализацията на формите за обучение става все по-необходима, а някои страни бележат значително иновативно развитие.

Класната стаяНека разгледаме развитието на образователната система от каменната плочка до таблета и разберем какво всъщност означава дигитализацията на образованието и как се стига до нея.

От каменната епоха до индустриалната революция

Развитието на техники за обучение, чрез които се усвояват умения и знания, може да се проследи още от възникването на много ранни инструменти, част от образователните процеси, като например каменните плочки и писания върху стените на пещери. Според Библията Мойсей използва камък, за да предаде десетте Божий заповеди, вероятно около VII пр.Хр. Технологията винаги е била тясно свързана със знанието и нейната цел винаги е била усвояването на този набор от знания и умения да се случва възможно по-лесно, по-бързо, по-точно и ефективно още от праисторията.

Класната стаяКаменната, бронзовата и желязната епоха основно се различават по използваните инструменти.  Каменната ера е време, което предхожда езика и писмените записи. Всичко, което знаем за този период от историята ни, идва от археологията, защото тогава писмеността просто не съществува такава, каквато ни е позната днес. За първобитния човек запалването на огън чрез триене на камъни e сериозен напредък. Изработката на различни инструменти и прибори от камък е истински технологичен прогрес.

Но какви инструменти за обучение са били използвани в каменната ера? Редица музеи по света дават възможност на малки и големи да се докоснат до това далечно време. Интересен факт е, че откритото по стените са основно изображения – на животни, предмети, изрисувани събития и начин на живот. Образованието по това време е опознаване на света – без думи, граматика, правила за правопис.

Класната стаяРеволюцията на неолитната каменна епоха води до появата на бронзовата ера с развитието на селското стопанство, опитомяването на животните и създаване на постоянни селища. За тези цели бронзовите хора усвояват топенето на метал, бронз, сплав от калай и мед. На всеки етап от човешката цивилизация може да се намери техника за обучение, предназначена да изобрази определена култура. Колкото по-напреднала е културата, толкова по-сложна става технологията на обучение. Така например една от най-древните цивилизации на бронзовата епоха – индуската, поражда редица противоречия относно езика си, но се предполага, че използва пиктографска писменост (писменост с рисунки).

По време на желязната епоха хората заменят бронза с желязо и развиват технологии за топенето му, за да намалят разходите си за живот, тъй като железните инструменти са много по-стабилни и евтини от бронзовите си еквиваленти. В много култури усвояването на желязото като материал е последната стъпка на развитие преди разработването на писмените скриптове.

Начало на писмеността в образователната технология

Класната стаяКитайската цивилизация прави първата стъпка към развитието на образователната технология с измислянето на хартията и чрез по-нататъшното култивиране на различни ръчно изработени продукти от хартия като визуални помощни средства.  Древният египетски език също се състои от рисунки на птици, животни, различни инструменти и други. Тези картини са известни като йероглифи, а египетският език се смята, че съдържа 500 различни изображения. За метод на учене се приема запаметяването, а мотивацията на учениците – страхът от суровата физическа дисциплина. Свидетелство за това са останали писания от деца, в които се казва „Ти ме би и затова знанието влезе в главата ми“.

И все пак дълги години историите, фолклорът, митовете и легендите, предавани от уста на уста, отличават запомнянето като основно и най-важно умение за учене. Дори терминът “лекция”, който идва от латинския израз “чета”, се смята, че произхожда от професори в средновековието, които четели ръкописи, написани от монаси (около 1200 г. сл. Хр.). Тъй като процесът на писане на свитъци е изключително трудоемък, библиотеката е притежавала само едно копие, така че на учениците обикновено е бил забранен пряк достъп до ръкописите.

От индустриалната революция до дигиталното образование

Класната стаяХартията и процесът на производството ѝ, разработен в Китай през началото на 2 век от н.е., е пренесен в Близкия изток и е разпространен в Средиземноморието от мюсюлманските преселници. Има доказателства и че в Сицилия е създадена и хартиена фабрика през 12 век. Изобретяването на печатарската преса през 1450 г. от Йоханес Гутенберг е първостепенен фактор за забележително развитие в историята на образователната технология, който цели да удовлетвори нуждите на сложното и напреднало технологично общество.

източник: https://azuchitelqt.com/2018/09/04/%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%8F/

Тук ще публикуваме актуална информация и важни съобщения за Вас, ще Ви направим съпричастни на нашия училищен живот.